05 September, 2009

Neticheta în vremurile noastre - episodul 2

Notă: datorită unor schimbări la blogspot s-a stricat formatarea și nu am nici timp nici chef să o repar, oricum mă mut.

Episodul 1 (despre e-mail) se află aici. IRC: 1. Se cheamă IRC nu mIRC mIRC este un program pentru Internet Relay Chat (IRC) care rulează numai pe Windows. Mai sunt zeci de alte programe pentru IRC, pentru orice platformă. Să spui că „stai pe mIRC” e ca și cum ai zice că „intri pe Internet Explorer” când de fapt intri pe web. 2. Nu este obligatoriu să fii anonim Multă lume nu folosește numele real pe IRC și unii chiar pretind că sunt altcineva. Asta nu trebuie să te împiedice pe tine să fii tu însăți. Dacă folosești un pseudonim („nick”) diferit de numele tău, programele de IRC au un loc unde poate fi trecut numele real (se vede la /whois). 3. Respectă sfera privată a celorlalți Chiar dacă tu știi numele real folosește întotdeauna pseudonimul, în special dacă numele real nu se vede în /whois. Nu divulga numele real decât cu aprobarea celui în cauză. 4. Nu intra cu mai multe pseudonime pe același canal Ceilalți participanți nu vor știi niciodată cui să se adreseze. Folosește un singur pseudonim și înregistrează-l pentru a nu fi folosit și de altcineva (cu sau fără intenție). Dacă vrei doar să înregistrezi convorbirile cu un program dedicat poți să folosești un pseudonim separat, dar adaptează numele real sau pseudonimul în consecință. 5. Ai grijă la limbaj Faptul că un canal nu este înregistrat public (multe sunt, în general este menționat în /topic) nu e o scuză să folosești limbaj neadecvat. Ce înseamnă neadecvat poate să difere foarte mult de la un canal la altul. Oricum e bine să urmărești puțin convorbirile înainte de a intra în discuție, ca să cunoști comunitatea. 6. Evită acțiuni repetitive care nu au sens pe canale cu mulți utilizatori Într-un canal unde sunt 2-5 participanți nu e mare problemă să saluți pe toți cei care intră (deși nu e nevoie), dar gândește-te ce s-ar întâmpla dacă toți s-ar saluta reciproc într-un canal cu 100 de participanți... La fel și cu mesaje gen „am plecat la baie”, „am venit de la baie”, cui crezi că-i pasă? Folosește în schimb funcția /away (se poate specifica și motivul). Cine vrea cu adevărat să știe dacă ești/nu ești prezent/atent va urmări schimbarea stării /away. Toate programele știu să facă asta. Se mai poartă și modificarea pseudonimul („nicu_plecat” în loc de „nicu”), dar metoda asta nu funcționează cu monitorizarea stării /away. Poți să saluți o dată, pe toată lumea, când intri pe canal, mai ales dacă cunoști mulți participanți. 7. Adresează-te persoanei corecte Dacă ceea ce spui este adresat unei persoane folosește adresarea directă:
[amp] nicu: ce mai faci?
Multe programe știu să completeze pseudonimul dacă scrii primele câteva litere și apeși TAB. Oricum, persoana cu care vrei să vorbești s-ar putea să nu urmărească discuțiile în acel moment. Toate programele știu să atragă atenția utilizatorului la menționarea pseudonimului, dar nu exagera. Nu poți știi ce sunet generează programul celuilalt și cât de tare e dat volumul. Câteodată se poate renunța la adresarea directă, mai ales dacă conversația s-a extins la tot canalul, dar să nu presupui că mesajul tău va apărea imediat sub următorul. Cineva poate oricând să trimită un mesaj înaintea ta, iar ceea ce a ai scris tu va părea a fi răspuns. 8. Încearcă să scrii corect, dar nu corecta ortografia sau gramatica Prin natura rapidă a conversațiilor pe IRC inevitabil se vor face greșeli de ortografie sau gramatică. Nu-ți corecta propriile greșeli decât dacă nu se înțelege ce ai spus sau se poate interpreta greșit. Niciodată nu corecta greșelile altora, nici chiar dacă nu se înțelege sau poate fi interpretat greșit. Întrebă în schimb ce a vrut să spună. În felul acesta nu-ți pui interlocutorul în situații penibile. Episodul despre IRC a devenit prea lung pentru a include și mesageria instant așa că voi scrie un episod dedicat.

1 comment:

  1. Mamaaaaaaaaaaa...cate lucruri ai scris aici. Sincer sa iti spun unele lucruri le stiam deja altele nu, mai ales pe IRC care il am de putin timp si inca invat sa il folosesc :D
    Avand in vedere ca am citit toate episoadele...acum pot sa zic ca stiu cum sa te abordez data viitoare:P

    ReplyDelete